12 Ekim 2008 Pazar

Matematik Yardımcı Kitap Tavsiye

10. ve 9. sınıflar için Zambak yayınlarının matematik kitabını aldım. Hem öğretmenler hem de öğrenciler için çok faydalı olacağına eminim. Ben çok beğendim.

10. sınıfı inceledim ve yorumlarımı yazıyorum. Yorumların çoğu 9. sınıf için de geçerlidir.




Nesini beğendim?
1.Kitabın içi çok renkli ve çok düzenli hazırlanmış. Sayfaları hızlıca çevirince bile insanın içi açılıyor. Ferah ferah yazılmış, sıkış tıkış olunca benim içim daralıyor.


2.Konular çok birikmeden aralara Kontrol Noktası, Etkinlik adı altında sorular konmuş. Yanıtları da hemen altında. Eğer bu soruları çözmekte zorlanırsanız bu demektir ki daha fazla ilerlemeyip geri dönüş yapmalısınız.


3. Define başlığı altında konu ile ilgili ekstra bilgiler ( genelde o konunun tarihçesi) verilmiş. Konuya bakış açınızı değiştirebilir. Tarihçesini okuduktan sonra konu size daha anlamlı gelebilir, merak uyandırabilir. Bu bölümleri es geçmeyiniz, okuyunuz derim.



4. Birçok kitapta olmayan bir bölüm var: Bölüm özeti

Bölüm özeti yabancı kaynaklı matematik kitaplarında mutlaka vardır. Ben ilk defa yerli basımda görüyorum.

Bölüm özeti şu işe yarar: Diyelim ünite bitti bir sonraki üniteye geçildi. Sınav yaklaştı ve eski üniteye göz atmanız gerekiyor. Bölüm özeti bu durumda çok işe yarar. Zamandan kazandırır.





5. Yazılıya hazırlık soruları özellikle kendi kendine çalışan öğrenciler için iyi bir yol gösterici olur. Bu bölüm kitabı öss ye hazırlık olan test tipi kitaplardan ayırıyor. Bu kitapta test tipi soruların yanında boşluk doldurma, doğru/yanlış ve klasik sorular da mevcut. TÜM soruların yanıtları mevcut. Yine tek başına çalışan öğrenciler için artı bir özellik.



6. Çözümlü örnek sayısı bol miktarda var. Mesela polinomlar konusu ile ilgili 110 tane çözümlü örnek var. Bu çözümlerde de önemli yerler renklendirilerek daha kolay anlaşılması sağlanmış.


7. Bu da işin ekstrası. :)


11 Ekim 2008 Cumartesi

Kardeş kavramı

Ceren le bu sabah kahvaltıda konuşuyoruz. Bana okuldaki arkadaşı Pelin den bahsediyor.
Ceren: Pelin in kardeşi var. Adı Emir. O da bizim sınıfta. Aslında büyük ama Pelin hala ona kardeşim diyor.
Ben: ??? Ceren in kafasındaki kardeş kavramını düşünüyorum. Sanırım ona göre kardeş olması için bebek falan olması lazım. Belirli bir yaşa kadar kardeş oluyorlar büyüdükleri zaman kardeşlikten çıkıyorlar. Evet, galiba böyle düşünüyor. Aslında kız haklı madem kardeşler neden aynı sınıftalar... Herhalde aralarında 1 yaş var. Ama bizim kızın kafası karışmış. Neyse konunun çok üstünde durmadık sohbetimize devam etttik.

Son çiçek resimlerim

Geçen haftadan beri soğuk algınlığı/grip bir türlü geçmek bilmiyor. Bunu bahane ederek tembelliğimi kamufle etmeye çalışıyorum. Yazı yazmak araştırmak yerine çekmiş olduğum resimleri yüklemek işin kolay tarafı ama onlar da tükendi artık. Bunlar elimdeki son çiçek resimleri.. belki bir sonrakine başka bir konu başlığı bulurum fotoğraf için... düşünüyorum...