24 Şubat 2008 Pazar

Anne baba egitim programı

Bugün kızımın okulunda anne babalar için yapılan bir eğitim programına katıldım. 6 hafta sürecek olan programın 3. haftasında başlayabildim. Bu haftanın konusu etkin dinlemeydi. Etkin dinlemeyi üniversite yıllarından beri biliyorum. Benim için yeni birşey değil. Aradağım daha farklı şeyler aslında pratik bilgiler yani. Spesifik, çözüm odaklı bir çalışma beklentisindeyim. Gene de mevcudun az (7 kişilik bir grup) konuşma fırsatının çok olduğu bir ortam olduğu için verimli geçecek gibi gözüküyor. Psikolog Ahmet bey den edindiğim pratik bilgi şudur bu hafta için: Çocukların ellemesini istemediğiniz nesneler vardır mutlaka. Bunları aman ha sakın ha asla elleme demek yerine o nesneyi önce birlikte inceleyerek çocuğun merakını gidermesini sağlayabilirsiniz. Daha sonra bak bunu artık ellemeyeceksin diyerek anlatırsanız sorun çıkmaz. Bu fikir hoşuma gitti. Gayet demokratik bir çözüm. Bağırıp çağırmadan çocuk yetiştirmek istiyorum. :) Benzer sorunların aynılarının başkaları tarafından yaşandığını bilmek bile insanı bayağı rahatlatıyor. Sorunlarımızı paylaşıyoruz, rahatlıyoruz...ooohhhh.....
Bizim bıdık mavili ufaklığın arkasında kahverengi elbiseli olan:

20 Şubat 2008 Çarşamba

SBS hakkında

SBS başvuruları 22 Şubat günü Cuma günü sona eriyor. 6. sınıfların sınavı 21 Haziran da , 7. sınıfların sınavı 22 Haziran'da yapılacak. Dersaneye gitmeyen öğrenciler sınav için test çözmeye hala başlamadıysanız şu andan itibaren başlamalısınız. Test kitabı edinin ve kendinize süre belirleyerek test çözün. ( başlangıçta 30 soru için 40 dakika sonraları 30 dakikaya indirin.) Kendinizi deneyin. Eğer test kitabı alamıyorsanız, gazeteler bu konuda çok iyi dershanelerle işbirliği yaparak testler hazırlıyor. Mesela Milliyet (30 YKR)her Çarşamba Pozitif isimle ek yayınlıyor. Uğur dershanesinin hazırladığı 6. 7. ve 8. sınıflar için tüm dersleri kapsayan soruları var. Üstelik sadece cevap anahtarı değil çözümleri de var. Mutlaka alıp çözmelisiniz.



Kitap siparişlerim

Doç. Dr. Kemal Sayar ın ismini bir arkadaşımdan duymuştum. Olmak Cesareti isimli kitabını çok methetmişti. Kemal Sayar bir psikiyatrist. Sitesinde yazdığına göre Trt 2 de İnsanlık hali (Cumartesi 23:15) isimli bir programı da var. Bu cumartesi seyredeceğim ve yorumlarımı da yazacağım. Kitapyurdu'ndan yazarın iki kitabının siparişini verdim. Biri Olmak Cesareti, diğeri de yeni çıkan kitabı Yavaşla. Kitapların fiyatları uygun. Kargo ücreti eklense bile gene de karlıyım. Hoşuma gitti bu e-alışveriş. Okuyunca yorumlarımı yazacağım...




İçinde bulunduğumuz çağ, ‘şimdi’yi yaşamamıza fırsat vermiyor, her şey gelecek için yapılıyor. Aynı anda o kadar çok şey yapıyoruz ki insani ilişkilerimiz gün içinde hallediliveren işlerden sadece biri haline geliyor. Ebeveyn olmanın önemi kariyer sahibi olmanın karşısında güç kaybediyor. İşkoliklik, kendine sevdalanmanın değişik bir örneği olarak genç profesyoneller arasında yükseliyor. Hayatın ritimlerini pazarın ritimlerine ayarlayan, ancak paraya tahvil edilebilen değerlere önem atfeden yeni bir benlik, küresel rüzgârla birlikte dünyaya yayılıyor.




Varolmak ve var kalmak, cesaret ister diyen yazarın sıcak ve içten denemeleri.

19 Şubat 2008 Salı

Velilere öğrenci kılavuzu

Gazeteleri tararken bir haber gördüm ve onu aktarıyorum. Asıl niyetim başka bir yazıydı ama bu da gayet güzel bir bilgi. Sabah gazetesinde okuduğum bir haber şöyle:
Velilere öğrenci kılavuzu
Milli Eğitim Bakanlığı, çocuklarının derslerine yardımcı olmaya çalışan ama ne yapacağını bilmeyen anne babalara "Öğrenci ve Programı Anlamaya Yardımcı İlköğretim Veli Kılavuzu" hazırladı. 100 sayfalık kılavuzun ilk bölümünde ilköğretim Türkçe-Matematik, Fen ve Teknoloji, Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler derslerinin içeriği ve evde velilerin nasıl destek olabilecekleriyle ilgili çok sayıda öneri yer aldı. Kılavuzda veliler için bir de yeni ilköğretim programıyla ilgili kavram ve terimler sözlüğü hazırlandı.


Talim Terbiye nin sitesinde bununla ilgili bir yazı var. Okullara gönderilmiş. Bu haber de oradaki bir paragraftan alınma. Kılavuz seneye okullar açılırken velilere ücretsiz dağıtılacakmış. Her ne kadar TTKB kılavuza internet sitesinden ulaşabilirsiniz dese de şu an mümkün değil. Herhalde yakında eklerler. Güzel bir gelişme. Aferin!